Do prawidłowej funkcji narządu wzroku potrzebnych jest wiele witamin. W obecnych czasach, kiedy coraz częściej odżywiamy się w sposób nieprawidłowy jedząc dużo pokarmów przetworzonych lub jedząc tzw. fast-foody problem niedoboru witamin, nie tylko dla oczu jest coraz większy. Również rosnąca liczba osób stosujących diety eliminacyjne – wegetarianie czy weganie mogą mieć problemy z prawidłową funkcją narządu wzroku.
Witaminy poprawiające wzrok
Witamina A na oczy
Bardzo ważną witaminą potrzebną dla prawidłowej funkcji oczu jest witamina A. Jest ona konieczna dla prawidłowej funkcji i metabolizmu komórek nabłonkowych, w tym komórek nabłonkowych rogówki. Jej poziom wpływa też na procesy gojenia tkanek. Bierze czynny udział w metabolizmie siatkówki związanym z odbiorem wrażeń wzrokowych i dalszym ich przekazywaniem do komórek nerwu wzrokowego. Niezbędna jest też dla prawidłowych procesów immunologicznych w organizmie, w tym również w łzach i na powierzchni oka.
Niedobór witaminy A – wzrok
Niedobór witaminy A skutkuje zaburzeniami widzenia zmierzchowego oraz rozwojem nadmiernej suchości tkanek powierzchni oka.
Witamina B12 na nerw wzrokowy
Witamina B12 jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania centralnego układu nerwowego. Jej niedobór może się manifestować licznym objawami neurologicznymi, takimi jak drgawki, drżenie, zmęczenie, trudności w koncentracji oraz zamazanym widzeniem.
Witaminy B na wzrok
W piśmiennictwie można znaleźć doniesienie o ochronnej roli witamin z grupy B na komórki zwojowe siatkówki, które tworzą później nerw wzrokowy.
Witamina D na oczy
Witamina D pełni rolę ochronną dla siatkówki i zapobiega rozwojowi zwyrodnienia plamki związanego z wiekiem. Pełni ona funkcję antyoksydacyjną dla nabłonka barwnikowego siatkówki (RPE) przed toksycznym wpływem wolnych rodników.
Witaminy C i E dla oczu
Witaminy C i E są silnymi antyoksydantami i działają prewencyjnie jeśli chodzi o rozwój zaćmy i zwyrodnienia plamki związanego z wiekiem.
Witaminy na oczy dla dorosłych i dzieci
Podsumowując, najważniejszą witaminą dla oczu jest witamina A. Występuje ona w pokarmach mięsnych- tran, wątroba, żółtko jaja oraz w pokarmach roślinnych- marchew, jarmuż, szpinak, dynia, morele mango i inne owoce. Na jej niedobór narażone są przede wszystkim osoby spożywające duże ilości tzw fast-food’ów, a za mało świeżych warzyw i owoców. Osoby zdrowe, odżywiające się prawidłowo, jedzące duże ilości świeżych warzyw i owoców nie są narażone na niedobory witamin dla oczu.