Czy dieta ketogeniczna ma wpływ na oczy?

W ostatnim czasie obserwuje się ponowny wzrost zainteresowania dietą ketogeniczną. Dieta ta opiera się na spożywaniu zwiększonej ilości tłuszczów (70-80%), odpowiedniej ilości białek (15-20%) i zredukowanej  ilości węglowodanów (5-10%).   Wpływa to  na metabolizm lipidów i glukozy, co potwierdzono zarówno w  badaniach przeprowadzanych na myszach, jak i w obserwacjach na ludziach.  Dieta ketogeniczna wywiera terapeutyczny wpływ na zaburzenia metaboliczne poprzez różne mechanizmy, w tym obniżenie poziomu glukozy w osoczu, poziomu hemoglobiny glikowanej i poziomu insuliny w surowicy, poprawia wrażliwość na insulinę, powoduje odczucie zwiększonej   sytości i  zmniejszenie stanu zapalnego.  Oddziałuje również na mikroflorę jelitową.

Pierwsze doniesienia o jej korzystnym wpływie na przebieg leczenia opisywane są w latach 30-tych XX wieku i dotyczą chorych z lekooporną lub ciężką padaczką.   Najwięcej doniesień w piśmiennictwie medycznym na temat korzystnego wpływu tej  diety na przebieg terapii  i choroby jest nadal w tych jednostkach chorobowych.

W  chorobach neurodegeneracyjnych takich jak choroba Alzheimera,  choroba Parkinsona i stwardnienie zanikowe boczne obserwuje się poprawę zaburzonych funkcji organizmu u pacjentów stosujących tą dietę. Próbuje się wykorzystywać  dietę ketogeniczną  jako terapię wspomagająca u chorych cierpiących na depresję i zaburzenia lękowe, na niektóre schorzenia mięśnia sercowego i   w chorobach zapalnych jelit.

Znane są także jej skutki uboczne. Krótkotrwałe działania niepożądane, takie jak zmęczenie, drażliwość, ból głowy, nudności, odwodnienie, hipoglikemia, biegunka  są powszechnie obserwowane w ciągu pierwszych kilku  tygodni stosowania diety.

Długoterminowe działania niepożądane diety ketogenicznej  obejmują między innymi zwiększone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych z nieprawidłowym profilem cholesterolu,  wzrost częstotliwości występowania  kamicy nerkowej,  zmniejszona gęstość mineralną kości, niedokrwistość i neuropatię nerwu wzrokowego.

Mała ilość zielonych warzy w i czerwonych owoców w jadłospisie  wpływa niekorzystnie dla funkcjonowania narządu wzroku, stwarzając potencjalne warunki dla rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej. Zaburzenia gospodarki lipidowej mogą dodatkowo potęgować to ryzyko. Autorzy diety ketogenicznej proponują  proste jej modyfikacje  poprzez na przykład zwiększenie  spożycia oleju lnianego lub oliwy z oliwek   w  miejsce  tłuszczów nasyconych.

Jeśli chodzi o poziom witaminy D,  której rola w prawidłowym funkcjonowaniu oczu jest niebagatelna, to dieta ketogeniczna powoduje wzrost jej  poziomów   w organizmie osób ją stosujących.

Ze względu na możliwość występowania działań niepożądanych, stosowanie tej diety powinno opierać się zawsze na współpracy pacjent-lekarz- dietetyk. Niektórzy nawet określają tę dietę jako terapię ketogeniczną.

Obecny stan wiedzy medycznej  wskazuje jednak,  że  dla większości osób  ryzyko stosowania  tej diety może przewyższać płynące z niej  korzyści. Nie ulegajmy więc zbyt szybko i pochopnie kolejnej modzie i konsultujmy wszelkie decyzje dotyczące naszego zdrowia ze specjalistami.

2023-02-03T10:53:24+00:00