Prawidłowa dieta jest niezwykle ważna dla funkcjonowania narządu wzroku. Nie zawsze jednak jesteśmy w stanie przestrzegać prawidłowej diety. Wynika to z nadmiernej ilości pracy, braku wolnego czasu, niechęci do gotowania i przyrządzanie potraw czy nieprzywiązywania uwagi do tego zagadnienia.
W takich sytuacjach młodzi ludzie zwykle nic nie robią, starsi pytają o suplementy diety. Włączenie suplementów wydaje się najłatwiejszym rozwiązaniem zmieniającym naszą dietę. Tak jednak nie powinno być. Nasza dieta powinna być świadoma i powinniśmy jej przestrzegać przez cały rok, niezależnie od pory roku.
Najlepsza dla narządu wzroku jest nadal dieta śródziemnomorska, z dużą ilością warzyw, owoców, błonnika, ograniczonym dostępem do nabiału i węglowodanów i jednocześnie eliminująca tłuste mięsa i niezdrowe tłuszcze.
Czym jest dieta środziemnomorska?
Dieta śródziemnomorska z duża ilością ryb, witaminy A i C powoduje łagodniejszy przebieg zespołu suchego oka spowodowanego redukcją wydzielania łez w zespole Sjegrena.
W okresie obserwacji dłuższym niż 10 lat, u ludzi po 70 roku życia, przestrzegających dietę śródziemnomorską ryzyko progresji zmian zwyrodnieniowych plamki w postać zaawansowaną było mniejsze wśród osób ściśle przestrzegających zaleceń wynikających z tej diety. Spożywanie ryb miało ochronny na plamkę wpływ wśród osób z postacią zanikową zwyrodnienia.
Natomiast dieta bogatotłuszczowa zaburza funkcję gruczołów łzowych co może powodować wystąpienie ciężkiego zespołu suchego oka.
Wiele roślin dostępnych przez cały rok a nie tylko sezonowo, ma dobry wpływ na stan naszej siatkówki i całego narządu wzroku. Warto zadbać by znalazły się w naszej diecie.
Terapeutyczne korzyści wynikające z przyjmowania miłorzębu są znane od dawna i mają długą historię stosowania w tradycyjnej medycynie chińskiej, Roślina ta wygasza niekorzystny wpływ wolnych rodników i poprawiają przepływ krwi przez oko.
Mechanizm korzystnego działania spożywanych borówek i jagód nie jest do końca wyjaśniony. Kurkuma wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i przeciwutleniające.
Jakie suplementy diety wybrać?
Karotenoidy to stosunkowo złożone cząsteczki zaliczane do grupy pigmentów rozpuszczalnych w tłuszczach o barwie pomarańczowej, żółtej i czerwonej, syntetyzowanych przez rośliny, glony, bakterie i grzyby. Są one uważane za prowitaminę A. Ludzie nie potrafią syntetyzować karotenoidów, które muszą być pozyskiwane z diety lub suplementów. Główne karotenoidy obecne w ludzkiej krwi i tkankach to α- i β-karoten, likopen, luteina, zeaksantyna. Niektóre z nich selektywnie gromadzą się w siatkówce oka, aby wzbogacić pigment plamkowy centralnego obszaru plamki. Główne źródło karotenoidów w naszej diecie to warzywa i owoce.
Polifenole stanowią dużą grupę fitochemikaliów obecnych w wielu owocach i warzywach oraz w niektórych napojach wytwarzanych z roślin, takich jak wino, herbata i kawa. Mają udowodnione korzyści zdrowotne: działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwalergiczne, przeciwdrobnoustrojowe i przeciwwirusowe. Mogą mieć wpływ ochronny na soczewkę oka.
Podsumowując początek jesieni nie powinien być sygnałem do zaniechania stosowania prawidłowej diety, tylko do jej kontynuowania, a szeroki dostęp warzyw sezonowych i całorocznych daje nam tę możliwość. Suplementy diety niech zostaną w aptece.